Billboard Röportajı

SEVENTEEN'in yeni çıkan You Made My Dawn albümü hakkında konuşmak ve Ariana Grande, Bruno Mars ile iş birliği hayalleri



Erkek grubu olan Seventeen, 13 üyesi heyecan verici ilk şarkıları "Adore U" ile çıkış yapmalarının üzerinden dört yıl geçti. SEVENTEEN, halen popüler olan hitleri ve uluslararası turlarıyla en popüler K-Pop gruplarından birisi. Onlara eşlik edin. Geçen yıl çıkan "Oh My!" 2018'in en iyi K-Pop şarkılarından biri seçildi ve bu, onların Artist 100'e girmelerine yardımcı oldu. Şimdi, 2019'da ki ilk şarkıları "Home" ile duygusal bir geri dönüş yaptılar.

~~~~
1- 2018 bittiğinde nasıl hissettiniz?
Joshua: Bence çok olaylı bir yıldı. Asya Turu gibi birçok şey yaptık. Kore'de bir konserimiz, Japonya Arena'da şovlarımız oldu.

2- 2018'de ki Seventeen'e ne mesaj göndermek isterdiniz?
Woozi: Büyümemizi olabilecek tüm özelliklerimizi ortaya koyarak göstermek istedik, böylece şu ana kadar kendimizin gelişimi hakkında çok net bir hikaye ortaya çıktı. İnsanların müziğimizi dinlemelerini ve hikayelerimizi anlayarak onlara yakın olduğumuzu hissetmelerini istedik. Her şarkının ayrı bir hikayesi yok. Ancak şarkıların sözlerinin bizi yansıttığını ve bize uyduğunu, bilmelerini isterim.

3- Bu şarkı, geçmiş yıllarda yaptığınızdan farklı mıydı?
Woozi: 2018'den farklı olduğunu söyleyemeyiz, bu bizim müziğimizde devam eden bir yöntem. En başından beri, müziğimizi yayınlamadan önce her zaman bir toplantı için bir araya geliyoruz ve hangi hikayeyi anlatmak istediğimizi, şu an hangi anlatılanın bize uyduğunu ve insanların ne duymak istediğini tartışıyoruz. Daha sonra bu fikirleri kişiselleştiriyoruz. Her zaman böyle olmuştur. 2018 için yeni bir şey değil.

Joshua: Biz her zaman insanların şarkılarımızın sözleriyle ilişki kurmalarını istiyoruz. Bu yüzden onlara yaşadıkları şeyleri / içlerinden geçenleri ve bizimde yaşadığımızı / içimizden geçtiğini göstermek istiyoruz.

Vernon: Grubumuzun en önemli unsurlarından biri şarkıyı doğal tutmak. Ne zaman yeni bir albüm çıkarsak insanlar, "Nasıl daha karmaşık hala geldin? Bu sizin niyetlendiğiniz bir kavram mıydı?" diye şaşırıyorlar ve düşünüyorlar ama gerçek hayatta yaşlandıkça, bu doğal olarak geliyor. Müziğimizde doğal olarak daha olgun olduğunu düşünüyorum.

4- 2018 yılı boyunca çeşitli şarkılar yayınladınız. Peki neden bu yıl çok farklı bir stil keşfetmeye karar verdiniz?

Woozi: Hepsi gerçekten farklı, ancak "Oh My!" tamamen Seventeen gibi. Bu ilk başladığımız şarkı türü. Bizim CARATlarımızın sevdiği bir tarz ve bize gerçekten çok yakışan parlak bir enerjisi var. "Thanks" bizim kendimize güvendiğimiz ve çok rahat ettiğimiz bir şarkı oldu. Şarkı sözleri ile söylemek istediklerimiz ise "A-Teen" "Chage Up"ı takip ederken, neredeyse "Don't Wanna Cry"ın devamı gibi. "Call Call Call" ise "Clap"ın bir devamıydı. Her seferinde, her albümde büyümemizi göstermek istedik ve böylece sesimize mümkün olan en iyi şekilde uyması için şarkılar ürettik.

5- Bunların her biri, geçmiş şarkıların tekrardan yüz üstüne çıkması anlamına geliyor. Yapmak istediğiniz böyle bir şey var mı? ; Bir Seventeen şarkısının üstüne başka bir şarkıyı eklemek ya da üstüne koymak gibi?
Woozi: Devam etmek yerine sürekli yeni şeyler göstermek istiyoruz. Asıl sesimizi kaybetmeden gerçekten hedeflediğimiz şey bu.

6- Hiç geçen yıldan kalan önemli anılarınız var mı?
Wonwoo: "A-Teen" Kore'de bir web-dramasının OSTu olduğundan çok fazla sevilmişti, bu yüzden oldukça unutulmazdı.

Seungkwan: "Thanks" [Güney Kore'nin] Melon listesinde 1 numaraya ulaşan ilk şarkımızdı. Aslında bu şarkı hayranlarımıza ne kadar minnettar ve müteşekkür olduğumuzun mesajını veriyordu, böyle bir şarkının ilk sırayı alabilmiş olması... Hepimiz sabah saat 5'te toplanıp bunu kutlamıştık.

7- Hadi yeni albüm hakkında konuşalım. "You Made My Dawn"ın arkasındaki anlam ne?
Joshua: Albümde vermek istediğimiz mesaj "Karanlığımı şafak haline getirdiniz" mesajı. Yani temelde şafağın gece ile gündüz arasında olduğunu biliyor musunuz? Güneş geceyi biraz daha parlak bir hale getirmek için geliyor ve güne doğru / gün içine ilerliyor değil mi? Bu yüzden duyguların akışını güneşle karşılaştırmaya / bağdaştırmaya çalıştık ve bu albümü bir önceki "You Make My Day" albümüne bağladık.

8- Bu albümün "You Make My Day" ile nasıl bir ilişkisi/ilgisi var?

Vernon: Bir hikaye düşünürseniz, [Şafak] "You Make My Day"in ana çerçevesi gibi olmalı. Dinleyicilere rahat bir his vermek istiyoruz. "You Make My Day" yaz aylarında yayınlandı ve bu albüm kış aylarında çıkacak. Yani çok açık ki mevsimlerle uygun olmak / eleştirmek istiyoruz. Bu albümde özellikle olgun tarafımızı daha çok ön plana çıkarmaya ,göstermeye çalıştık. Sadece şarkıyı ve sözleri dinleyerek, bu albümle önceki albümlerimiz arasındaki farkı anlayabilirsiniz.

9- Siz de gece veya alacakaranlıkta bir şeyler yapmak ister misiniz?
Joshua: Bu ucu açık bir soru.

10- "Home" şarkısı sizi biraz EDM'i andıran, Future Bass'a* yatkın ve buna benzer son dönemdeki şarkılara döndürüyor. Bu stil neden Seventeen'e çok yakışıyor?
*Remix gibi bir müzik türü. Şarkılara bas ekliyor remix yapıyor.
Joshua: EDM gösteriler ve danslar için çok uygun bir müzik türü, bu yüzden bize çok yakıştığını düşünüyorum. Her tarz için kendimizi, kendi tarzımıza sokmaya çalıştığımızı düşünüyorum.

Vernon: İnsanları zıplattıran ve heyecanlandıran bir sürü EDM türü var. Ancak "Home" böyle bir EDM değil, dinlemek için daha rahat.

Joshua: Bu soft.

Vernon: Geldik ve şarkının soft haliyle örtüşen bir performans sergiledik. Evet, bundan memnunuz.

Joshua: Sözler "Biz senin evin olacağız, sen de bizim. Biz senin konforun olacağız, yalnız ağlayabileceğim bir yer olacağız ya da yalnız sevinebileceğin" gibi. Başkalarının ne düşüneceğini ya da söyleyeceği ile ilgilenmek zorunda kalmayacağınız bir yer olacağız.

Vernon: Evet, şarkının iyileştirici bir mesajı var.

11- "Home"u nasıl tanımlarsınız? "Home" hakkındaki kişisel düşüncelerinizi kayıt stüdyosuna taşıdınız mı?
Joshua: Ev sevdiklerinizin olduğu yer, sevdiğiniz ve değer verdiğiniz insanlar. Ayrıca zor bir günün ardından dinlenebileceğiniz, rahatlayabileceğiniz bir yer.

Vernon: New York'ta doğdum ama çok küçükken Kore'ye geldim, bu yüzden çok fazla bir şey hatırlamıyorum. Bundan dolayı aslında memleketimin aslında burada, Seul'de olduğunu hissediyorum. Ama neresi evim gibi hissetirirdi? Bilmiyorum. Benim için ne rahat hissettirirse orası benim evim olabilir. Yani stüdyom gibi. Nerede olursam olayım üyelerle birlikteyim.

Vernon: Kayıt stüdyosunda kendimizi evdeymiş gibi hissetmek için orada üyelerle kayıt yaptık.

12- 13 kişinin bir şarkıyı kaydetmesi ne kadar sürüyor?
Joshua: Aslında artık çok uzun sürmüyor. Bir şarkı için bir gün yetiyor. Bu gerçekten hızlı. Uzun zaman önce, stajyer olduğumuzda, bir şarkı için kayıt yapmak en az üç günümüzü alırdı. Ama artık yavaş yavaş toparladık .

Vernon: Şimdi ise bir günde üç şarkı kaydedebiliriz. Etkili bir yöntemimiz var. Daha iyi çalışıyoruz.

13- Ana şarkılar dışında albümdeki kişisel favori şarkılarınız neler?
Vernon: Benim de parçası olduğum Hip-Hop takımının "Chilli" adında bir şarkısı var. İlk kez Bumzu'dan farklı bir yapımcı ile çalıştık, adı Poptime. Sadece bu parçayı seviyoruz.Bu parça ile yaptıklarımızı seviyoruz. Hip-Hop takımının şarkılarının arasından en sevdiğim şarkı.

Joshua: Bende, Vernon'un şarkısını sevim. Çünkü güçlü bir anlamı var. Biber sosunda, biber gibi ve sadece dondurucu ve ürpertici gibi. Vokal takımının şarkısını severim ama "Chilli"nin ortamını gerçekten çok beğendim.

14- Albüm yayınlanmadan önce "Getting Closer"ı yayınladınız ve üslup olarak "Home"dan oldukça farklı. Albümü yayınlarken neden bu iki şarkıya dikkat çektiniz?

Joshua: Bu albüm çıkmadan önce "Getting Closer"ı yayınladık. Göndermeye çalıştığımız mesaj bir kişinin sevginin yoksulluğunda hissettiği koşuldu ,hissettikleriydi. Ana şarkımız olan "Home" ise, sevdiğiniz birinin yanındayken hissedilen duyguları ifade ediyor.

15- "Getting Closer" için böyle agresif bir performans tarzına geçmeniz sizin için nasıl bir şeydi ,histi?
Joshua: Daha önce denemediğimiz bir şeyi göstermek istedik. "Getting Closer"ı denedik çünkü diğer şarkılardan daha agresif bir ruh hali vardı. Ama bunu / bu tarzı stajyerken denemiştik, o yüzden bizim için gerçekten doğal hissettirdi.

Vernon: Bu tarzda (agresif) çok şarkılar ve performanslar uyguladık, fakat bu daha öncekilerden daha agresif olduğundan ve de bizim şarkımız olmadığından bu birincisiydi. (Bizim için) Daha önce hiç böyle bir şey yapmadığımız için yeni bir dönüm noktası olacağını düşündük. Bence birçok hayran bu yüzden şarkıyı ve performansı seviyor.

Joshua: Pek çok farklı müzik türü ve pek çok farklı performans yapabileceğimizi göstermek istedik. Sadece bir türe veya farklı bir performans stiline bağlı değiliz. Yalnızca çeşitli türler yapabildiğimizi göstermek istedik.

16- Stajyer olduğunuzda farklı müzik tarzlarını nasıl uyguladığınızı bahsettiğinizden beri dört yıl önceki Seventeen ile şimdiki Seventeen arasındaki en büyük değişiklik nedir?
Joshua: Artık daha çok yaşlıyız.

Vernon: Sanırım bu sektörle ilgili daha fazla bilgiye ve çok daha fazla deneyime sahibiz. Düşüncelerimiz ,zihniyetlerimiz o zamankinden kesinlikle farklı.

Joshua: Daha yüksek bir sorumluluk duygusu hissediyoruz. Uzun zaman önce "çok çalışalım, herkese gerçekten iyi yaptığımızı gösterelim, bunun için çok çalıştığımızı gösterelim" gibiydi ya da öyle düşünürdük. Şimdi herkese iyi müzik ve performanslar göstermek istiyoruz. Ayrıca, önceden takımlar olarak ayrı ayrı şarkılar üretiyorduk. Ama bugünlerde Vernon ve ben gibi takımlar birbiri içinde karışarak yapıyor.Sadece her üyenin farklı bir tür müzik üretebildiğini göstermek istedik.

17- Öncekilerde de olduğu gibi "You Made My Dawn"da da alt takımların her birinin şarkısı var. Ve geçen yıl Seventeen'in bazı üyeleri hem "A-Teen"de hem de BooSeokSoon'un (BSS) "Just Do It" şarkısında yer aldı. Sizce Seventeen bu küçük takımlarla daha da mı çok büyüyor?
S.Coups: Takımlar halinde performans sergilediğimizde, grup olarak yaptığımızdan farklı bir atmosfer sergiliyoruz. Her üyenin kendi cazibesi ve yeteneği var. Bu takımlar kendimizin farklı taraflarını gösterebiliyoruz. Bize imkan veren insanlar cidden bundan zevk alıyor. Bireysel cazibemizi dört gözle bekleyin.

Joshua: Takımlarımız aracılığıyla bir grup olarak gösteremediğimiz farklı müzik tarzlarını gösterebiliyoruz. Bu yüzden takımların grubumuz için gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum.

Vernon: Takım sistemini dört gözle bekliyoruz, çünkü 13 üyeli grup içinde neler yapabileceğimizi tam olarak gösteremiyoruz. Temel olarak, bu şarkıların (takımların şarkıları) içinde rap yapmak ya da şarkı söylemek için daha fazla zamanımız oluyor.

Seungkwan: Seventeen'de olmanın olumlu yanlarından biri; kendimizin farklı yönlerini takımlar aracılığıyla gösterebilmemizdir. Ancak bence Seventeen (grup) olarak çalıştığımızda daha çok sevgi alıyoruz. Yine de çeşitli takımlar göstereceğiz ancak Seventeen'i bir bütün olarak göstermeye devam edeceğiz.

18- Hiç denemediğiniz ve üzerinde çalışmak istediğiniz başka alt takımlar var mı?

Vernon: Son zamanlarda DK ile denemek istediğimiz tarz hakkında konuştum. Bence yapmak oldukça eğlenceli olurdu. DK daha önce böyle bir şey yapmadı. Müzikal olarak onun için çok yeni bir parçası olurdu. Yenilenmiş olurdu.

19- Pek çok üye şarkı çıkarmada yardımcı oluyor peki nereden ilham alıyorsunuz?
Woozi: İlham, belirli bir yerden ya da şeyden gelmiyor. Aslında sadece, gerçekten günlük yaşantımızdan ve çevremizdeki her şeyden geliyor. Çok fazla üyemiz olduğundan yemek için dışarı çıkıyoruz, takılıyoruz, bazen birlikte takılırken bile birden aklımıza bir fikir geliyor. Gerçekten planlanmamış, sadece günlük yaşantımızdan olan şeyler bize ilham veriyor.

20- Peki Seventeen'in müziği günlük hayatınız tarafından etkileniyor mu?
Joshua: Tecrübelerimiz, ne düşündüğümüz ve sadece birbirimizle sohbet ederken gelen fikirler. Bunlar doğrudan albüme gidiyor.

21- Daha fazla üye söz yazarlığı sürecine katılmak ister mi?
Woozi: Her üye bir şekilde şarkıya dahil olmuştur. Ana bestekar ben olmama rağmen bir parça yapmadan önce bile bir araya gelip neyi sevdiğimizi konuşuyoruz. Parça yapıldıktan sonra herkesin görüşünü soruyorum.Sonuçta tüm üyeleri içeren bir şey ortaya çıkıyor.

Joshua: Kesinlikle şansımız varsa, isterim. Bir ihtimali var fakat şimdilik, bireysel olarak neyi sevdiğime odaklanmak istiyorum. Bir şarkı yapacak olsaydım, akustik bir şarkı yapmak isterdim.

Vernon: Seventeen için her zaman her şarkıda yer alamam, ama yine de her zaman olmaya çalışıyorum. Stüdyoda üyeler ve Bumzu ile çalışmak eğlenceli. Bumzu ve Woozi ana besteciler olarak bize güveniyorlar ve inanıyorlar. Adım adım ne yaptıklarını takip ediyoruz. Benim içi bireysel olarak, Hip-Hop takımının şarkıları, alt takımların şarkılarıya da kendiminkiler üzerinde daha fazla çalışabileceğimi düşünüyorum.

22- Seventeen "Going Seventeen" web-seriniz gibi orada ortaya koyduğunuz videolara sahip. Bu tür bir içeriği ortaya koymanız da ki amacınız nedir?

Joshua: Performanslarımız sayesinde sahnede ne olduğumuzu gösteriyoruz, ancak fanlarımız sahnenin arkasında ne olduğunu, eğlenmek için ne yaptığımızı, birbirimizle takıldığımızda neler yaptığımızı bilmiyorlar. Bunlar web-serimiz ile onlara gösteriliyor. Böylelikle bizi iyi tanımayan fanlar daha iyi tanımış oluyorlar.

Vernon: Sanırım hayranlarımız ve bizim aramızda daha yakın ve kolay bir etkileşim sağlıyor. Joshua'nın dediği gibi, günlük hayatımızın çoğunu içeriyor.Bununla ilgili en sevdikleri şey bu. Ve bundan hoşlanıyoruz çünkü hayranlarımızın hoşuna gidiyor.

23- Siz ve hayranlarınız arasında bir bağ kurmak önemli mi?
Vernon ve Joshua aynı anda: Kesinlikle.

Seungkwan: Şarkıcı olmadan önce, hepimiz şarkıcıları severdik. Bu yüzden çıkış yaptığımız andan beri kendimizi daha açmak, insanların bizden gerçekten zevk almasını sağlamak ve hakkımızda daha fazla şey öğrenmeleri için ne tür içerikler koyabileceğimizi düşünüyoruz. Bugünlerde gerçekten bunu düşünüyoruz. Bu bazı üyelerin sosyal medya hesapları oluşturmasının sebeplerinden biri.

Joshua: Ayrıca web-serimizi ve sahne arkalarını izlerseniz nedenini daha iyi anlarsınız.

24- İdol olmadan önce beğendiğiniz şarkıcılardan bazıları kimlerdi?
Woozi: Biz küçükken TVXQ ve BIGBANG gibi sanatçılarla büyüdük.

Hoshi: SHINee

25- Şimdi çalışmak istediğiniz sanatçılar var mı?
Woozi: Bruno Mars
Joshua: Ariana Grande
Vernon: Son zamanlarda tanıştığım Tobi Lou. Belki, belki...

26- Seventeen korkak, genç ruhlu birileri olarak tanınırdı, ama olgunlaşmanızla bu dengeyi nasıl başardınız?
Woozi: Çıkış yaptığımızda genç yaşta olduğumuzdan dolayı birçok taze, erkeksi çekiciliğimiz olan tarafımızı gösterdik. Ancak zaman geçtikçe yaşlanmayı görmezden gelemezsiniz. Doğal olarak grubumuz gerçekten olgun bir taraf gösterdi ve müziğimizde bizimle beraber büyüdü. Bu eğlenceli şarkılar yapmayacağımız anlamına gelmiyor. Sadece zamanla bunun ne olduğunu göstereceğiz.

27- Yetişkinliği üzüntü ile dengeleyebilir misiniz?
Vernon: Bunun mutlaka kesin olduğunu sanmıyorum, ama müzik olarak çok fazla üzüntülü yanımızı göstermediğimizden, yetişkinliğimize bu şekilde yaklaşıyoruz.

Joshua: Eğer üzüntüyü yaşarsaniz, bu üzüntüyü nasıl aşacağını ve nasıl olgunlaştığını öğreneceksiniz ve göreceksiniz

28- K-Pop'ın uluslararası bir sahnede büyük bir oyuncu haline geldiği bir zamanda dünyanın dört bir yanından birçok üyeniz var. K-pop'un küresel erişim ve yükselişi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Seungkwan: K-Pop dünyada çok sevildiği için gerçekten çok mutluyuz. Bence K-Pop'un performansları diğer Pop'lardan farklı olduğu için dünyanın dört bir yanından seveni var. K-Pop'un içinde çok fazla enerji var. Belki de bu yüzden K-Pop'u seviyorlardır.

Vernon: Gerçekten ne olduğunu bilmiyorum, ama şimdiki nesil bir sürü türü değerlendirmeyi öğrendi.

S.Coups: Muhtemelen sadece K-Pop ile ilgili değil, sosyal medya da hayran ve sanatçıları bir araya getirmekle ilgili. Bu yüzden K-Pop'un büyümesinde sosyal medyaların da büyük bir rolü var. Bu da müzik sayesinde oluyor.

29- 2019 için ne umut ediyorsunuz?
S.Coups: 2019'da, 2018'den daha yoğun olmaya çalışacağız ve kendimize yeni taraflar göstermeye çalışacağız. Hayranlarımızla çeşitli yerlerde buluşmak ve sahip olduğumuz tüm sevgiyi onlara dağıtmak istiyoruz. Kendimiz ve müziğimizle çok eğlenceli ve güzel yönler göstereceğiz. Harika olacağından eminiz. Çeşitli yerlerde sahne almak istiyoruz.

Vernon: Belki de Amerika /Amerikalılar gibi.

Kaynak:
https://www.billboard.com/articles/columns/k-town/8494275/seventeen-reflect-2018-ep-you-made-my-dawn?utm_source=twitter&utm_source=Direct

Yorumlar